czwartek, 2 lipca 2015

Krem Rafaello

Przeglądając blogi kulinarne, natrafiłam kiedyś na przepis na masło kokosowe. Wczoraj znów sobie  o nim przypomniałam, a że miałam niesamowitą ochotę pobroić coś w kuchni - kupiłam wiórki... oraz białą czekoladę. Gdy przechodziłam koło półek ze słodkościami, rzuciła mi się w oczy jedna, cała wyłożona pralinkami Rafaello. Bardzo je lubię, toteż pomyślałam: czemu by nie zrobić na ich podstawie masła do pieczywa, ciastek, naleśników i tak dalej, skoro jako bazy mogę użyć tego kokosowego? Wrzuciłam więc do koszyka czekoladę i w domu od razu zabrałam się do robienia kremu. Potrzebne są tylko trzy składniki oraz blender, a smak... Cóż. mi zdecydowanie przypadł do gustu, ale pozostawiam go Waszej ocenie.




Składniki:
100g wiórków kokosowych
50g białej czekolady
kilka łyżek wody

Do kielicha blendera wrzucić połowę wiórków i miksować, aż zaczną uwalniać tłuszcz - zmieni się konsystencja. Nie zapominajmy o przerwach w blendowaniu, by nie przegrzać silnika; ich częstotliwość i długość są zależne od posiadanego przez nas urządzenia. Czekoladę drobno pokroić i wraz z 3-4 łyżkami wody dodać do wiórków, zmiksować na gładką masę. Dorzucić drugą połowę wiórków i powtórzyć czynność. Jeśli ktoś woli rzadszy krem, dolać wody i ponownie zblendować. Dla mnie masło miało dobrą konsystencję - nieco bardziej zwartą niż Nutella.


4 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda bardzo smacznie. ;; No, ja nie spróbuję, bo jednak czekolada = cukier i odpada, ale wierzę, że pyszne. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz zrobić zwykłe masło kokosowe, miksując tylko wiórki. :)

      Usuń
  2. Aleksandro, czy próbowałaś kiedyś zrobić w bardzo podobny sposób mleko kokosowe? Po zblendowaniu wiórków wystarczy tylko zalać wrzątkiem, wymieszać jeszcze raz i przecedzić przez czystą tkaninę. Zostanie Ci mąka kokosowa - jest ona niesamowicie pysznym dodatkiem np. Do owsianki. Polecam! :D
    -Kejti99

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że robiłam mleko kokosowe! Było świetne. Aczkolwiek robiłam je nieco inną metodą, tj. zalewałam wiórki wrzątkiem, miksowałam, przecedzałam przez tkaninę (można również przez sito), a później wiórki zalewałam ponownie i powtarzałam wszystkie czynności. Z 2l wody wychodzi około 1500ml kokosowego.

      Usuń