piątek, 15 maja 2015

Serowe zapiekanki inaczej

Każdy z nas jadł kiedyś zapiekanki z serem. Kajzerki z mozarellą, chleb pszenny z goudą, bagietka z camembertem... Niezliczona (prawie) ilość możliwych kombinacji, jedna lepsza od drugiej. Ale co począć, jeśli nie ma się ochoty na pieczywo, ale na owe zapiekanki już tak? Upiec je i zjeść sam ser? Niezbyt dobre rozwiązanie. Może by tak zastąpić czymś bułkę lub chleb? To jest już myśl. I właśnie ona popchnęła mnie do przeszukania szuflady z warzywami, gdzie znalazłam ładną cukinię, która szybko trafiła pod nóż (i ser).




Składniki:
średnia cukinia
ser żółty (ja użyłam Goudy) - ilość według uznania!
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
Umytą cukinię przekroić wzdłuż, a później obie jej części w poprzek (jak na zdjęciu). Wydrążyć miąższ. Wypełnić łódeczki pokrojonym serem i włożyć do mikrofali na 4 minuty przy mocy 800W. Po wyjęciu posypać ziołami i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Ja użyłam tylko ziół i smakowało. :)
Ze względu na to, że ser niekiedy twardnieje po wyjęciu z mikrofali, należy cukinię zjeść od razu po przygotowaniu.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię, ale w takiej postaci jej jeszcze nie jadłam i kiedyś będę musiała spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po opublikowaniu przepisu zaproponowano mi dodanie sezamu lub słonecznika i świeżego tymianku, co uznałam za świetny pomysł. Muszę go kiedyś wykorzystać. Może przetestujesz pierwsza i podzielisz się wrażeniami? ;)

      Usuń